Tips

Leeftijd of ziekte is geen belemmering voor seks

Ouder worden hoeft geen reden of ‘excuus’ te zijn om met de seks te stoppen. Waar het meer om gaat, is of je eerder van seks kon genieten en een gevarieerd seksueel repertoire hebt ontwikkeld. Vrouwen die gewend waren om te vrijen vanuit een gevoel van verplichting in plaats van vanuit een vol JA, haken eerder af bij het ouder worden. Het kan ook zijn dat je minder lekker in je lijf zit en je minder aantrekkelijk voelt.

Hoe rijper, hoe beter

Veel oudere vrouwen en mannen die met hun leeftijd meebewegen krijgen juist een beter seksleven. De prestatiedruk gaat eraf zodat de intimiteit kan toenemen. Soms is er meer prikkeling nodig, maar de kracht van fantasie en erotiek kan bij rijpere mensen tot ongekende hoogte stijgen. Ook de liefde verdiept zich vaak omdat er in het veld van ontmoeten een heel levensverhaal samenkomt. Juist in je rijpere jaren kun je elkaars lijf steeds meer als genotsinstrument leren bespelen. In het besef van onze vergankelijkheid wordt de schoonheid van de lichamelijke liefde een waar juweel.

De overgang

Vrouwen in en na de overgang kunnen leren om nog beter naar hun lichaam te luisteren. In plaats van je tegen de veranderingen te verzetten kun je extra van jezelf gaan houden, inclusief alles aan je lijf dat slapper en breekbaarder wordt. Zo blijft je zelfliefde je basis voor intimiteit en seksualiteit. Bij vaginale droogheid is het zaak om te onderzoeken wat je opwindt. Soms is sensueel bewegen of dansen op muziek al genoeg om je vochtiger te maken.

Kwalen en eenzaamheid

Bij dementie of chronische ziekte die met apathie of andere neurologische aandoeningen gepaard gaan, wordt vrijen vaak wel verwarrend voor beide partijen. Ik heb zeven jaar intensief met ouderen gewerkt en weet hoe schrijnend het kan zijn als mensen op hoge leeftijd alleen komen te staan en/of niet meer aangeraakt worden.

Voor alle vragen rondom seksualiteit en ouder worden kan een seksuologisch consult veel steun bieden. Soms is één gesprek al genoeg om een denkpatroon te doorbreken en een nieuwe koers te gaan varen of jezelf iets toe te staan wat in de taboesfeer lag.