Tips

Wat kun je doen als vrijen pijn doet?

Als er geen medische oorzaak voor de pijn is, dan wordt er door veel seksuologen vaak eerst gezocht naar oplossingen om de pijn te vermijden en vervolgens heel voorzichtig te gaan opbouwen, bijvoorbeeld door middel van tampons en bekkenoefeningen bij een fysiotherapeut.

Maar vaak is er zoveel meer aan de hand. Te snel overgaan tot seks zonder voldoende opwinding en passie is een van de redenen dat veel jonge vrouwen pijn krijgen bij het vrijen. Ze volgen het hoger liggende tempo van hun geliefde zonder naar hun eigen lichaam te luisteren en aan te geven dat er meer nodig is om tot penetratie over te gaan.

Het spoor terug volgen

Bij langer bestaande pijnklachten kun je jezelf afvragen wat erachter zit dat je je moeilijk kunt openen. Ben je iemand die graag de controle houdt? Heb je vroeger nare dingen meegemaakt op seksueel gebied die nu om aandacht vragen? Welke boodschappen heb je verbaal en non-verbaal van huis uit meegekregen? Kun je je vader en het mannelijke in het algemeen eren? Wat vind je van je eigen geslachtsorganen en van die van je partner? Als je seks associeert met negatieve gevoelens en gedachten wordt het moeilijk om je open te stellen.

Grenzen leren aangeven

Pijn bij het vrijen draait vaak om vertrouwen, overgave en je grenzen durven aangeven en vervolgens ook oprekken. Lichaam en geest zijn één geheel en met pijn vermijden alleen komt er geen oplossing op gang. In een seksuologisch consult kijken we naar jouw ontvankelijkheid in bredere zin. Wat heeft de pijn je te zeggen? Hoe kun je op dit gebied meer ruimte voor jezelf creëren, zowel letterlijk als figuurlijk?