Eerherstel voor intimiteit

We zijn als mensheid zo afgegleden dat we bijna niet meer weten hoe het voelt en wat het betekent om echt intiem te zijn. Intimiteit vraagt een oprechte, open interesse en openbaart zich in de tussenruimte tussen jou en de ander, of tussen jou en het andere. In die tussenruimte van de ontmoeting ontspringt de schittering van contact, die het leven zelf is. Dat kun je echter pas waarnemen als je je opent voor die diepere gevoelslaag in jezelf waar de wereld je kan raken.

De dictator in je hoofd

We brengen onze dagen veelal door met buigen voor de dictator in ons hoofd, die ons als een slavendrijver met duizend-en-één oordelen voortdrijft, ten koste van onze levenslust en ons levensgeluk. Tegenover die slavendrijver staat je lichaam, dat prachtige instrument met haar verfijnde zintuigen. Je lichaam wil van moment tot moment je gids zijn om je intiem te verbinden met de mensen en wereld om je heen. Meditatie en ontspanning helpen je om daarin te zinken. Door jezelf met tederheid te omarmen in al die gedachten komt er al meer ruimte.

Oogcontact

In zoiets eenvoudigs als oogcontact is het al te vinden. Daarin kun je rusten in de ander, thuiskomen in dat moment. Dan valt het stil en ervaar je diepte. Dan voel je je gezien. De ruimte tussen jouw ogen en die van de ander is de plek waar het gebeurt, waar de levendigheid binnenstroomt, waar de intimiteit van het leven zelf zich openbaart. Daar ontspringt waardering en dankbaarheid vanzelf.

We verlangen allemaal zo naar dat intieme contact, en toch zijn we er zo ver van afgedwaald. We merken nauwelijks dat we op de automatische piloot in een slaapwandelend leven zitten, in een wereld waarin we alleen nog oog hebben voor de ratrace.

Intimiteit in vele gradaties

Zelfs zoiets intiems als vrijen kan mechanisch gaan verlopen. De glorie van zien en gezien worden verdwijnt. We hebben vaak niet eens goed door dat we de intimiteit overslaan of nauwelijks ruimte geven. Toch worden we er wel ziek van.

Maar intimiteit beperkt zich niet tot seksuele expressie, of tot onze partner. Er is ook intimiteit in de ontmoetingen met vrienden en collega’s, met onze kinderen, huisdieren, de planten en bomen en stenen om ons heen. Elk landschap in de natuur ademt intimiteit uit en communiceert met ons, maar wij schermen ons er te vaak van af achter een muur van vastgeroeste ideeën, materialistisch denken en planningen.

Genieten als hoogste goed

De grote oorlogen zijn een afspiegeling van de kleine oorlogen in relaties en gezinnen. En uiteindelijk draait het om de oorlog in onszelf, tussen hoofd, hart en lijf. Het is de dictator in ons hoofd die onze levenslust afknijpt en onderdrukt. Daarom is de kunst van het genieten de hoogste ethiek.

Pas door weer te leren genieten, door je leven voluit te durven vieren, kun je echt het beste van jezelf geven. Pas als we weer gaan ontdekken dat we in een veld van intimiteit leven, als we de schoonheid van het leven weer teder omarmen, pas dan kunnen we ons ook echt laten raken door alle pijn in de wereld en ons steentje gaan bijdragen. En dat is waarom we hier zijn, ieder op zijn eigen manier.

Lees meer over mijn visie op seks en Eros in mijn gratis e-book, ‘Vijf principes voor duurzame vervulling in je (liefdes)leven’. Download het HIER !

Voor meer informatie over mijn werk: www.reconnect-to-eros.com.