Seks is allesbehalve NEUTRAAL

Toen ik 13 jaar was, werd er door onze biologieleraar iets onthuld over seks. Er was een banaan, een condoom, een anatomiemodel en er werd iets gezegd over de daad van geslachtsgemeenschap. Seks werd gebracht als een soort klinische handeling. Ik zat daar in de klas met een droog gezicht. Het leek alsof het allemaal niet echt was, wat daar gezegd werd. Er werd wel gegiecheld. Ik giechelde ook en vond het ook spannend, omdat het zo raar was wat daar gebeurde.
Toen ik later dat jaar mijn eerste tongzoen ontving, begon ik door te krijgen dat seks helemaal niet klinisch of neutraal is. Het zette alles in beweging!

Goede maaltijd?

Sommige mensen praten over seks als ‘een goede maaltijd’. Dat lijkt leuk, maar dat mist ook vuur – mij klinkt het niet erg levend in de oren. De meeste vriendinnen die er zo over spraken, doen ‘het’ inmiddels allang niet meer en tobben met hun dieet of andere zaken.

De impact van seks op je levensloop

Afgelopen zomer tijdens een retraite onderzochten we in hoeverre seks van invloed was geweest op onze levensloop. In de zin van het echte verhaal over je leven, niet alleen wat er op je CV staat. Tachtig mensen volgden het spoor terug en ontdekten de verborgen verbanden. Seksualiteit bleek niet alleen relaties te bepalen, maar ook studiekeuzes, grote reizen, verhuizingen, veranderingen van baan, beslissingen op het gebied van werk en spiritualiteit.

Als je de schaamte voorbij gaat en eerlijk gaat kijken naar de impact van seks (of het ontbreken daarvan) op je leven, dan ontdek je wat een sleutelrol die enorme levenskracht eigenlijk speelt. Seks gaat over diepe verbondenheid, over je creatievermogen en je levensvervulling – of het ontbreken daarvan.

Homobar

Een cliënt van mij onthulde ooit aan zijn vrouw dat hij in alle seksloze jaren met haar één keer naar een homobar was gegaan, om te kijken wat dat met hem zou doen. Ze waren van een oudere generatie en hoewel hij na die ene keer nooit meer was teruggegaan, had hij zich er toch jarenlang schuldig over gevoeld. Het had hem veel moed gekost om dit op te biechten. Hij vertelde me dat zijn vrouw hem sindsdien een viezerik vond en hem nooit meer een kus had gegeven. Zo leefden ze samen, hij somber en zij wrokkig. Ze bleven bij elkaar omdat ze aan elkaar gewend waren, maar de liefde was verzuurd. Het was zo schrijnend dat ik goed besefte: Seks is allesbehalve neutraal. Het gaat veel verder dan seksuele problemen, het raakt ons tot in onze kern.

Streeloefeningen

Veel hulpverleners op dit gebied komen niet aan die kern toe. Als de vrouw niet meer nat wordt, of de man niet meer stijf, dan krijgen ze streeloefeningen mee naar huis terwijl alle pijn die daaronder ligt, wordt overgeslagen. De schaamte blijft liggen, de frustratie woekert verder, de onderhuidse boosheid wordt nog verder onderdrukt. Dan gaat strelen echt niet de oplossing brengen.

Seksualiteit als levenslust

In mijn praktijk werk ik met een visie op seks die allesbehalve neutraal is. Seks gaat over je zintuigen, over genieten, over jezelf laten zien met al je pijn, verdriet en angst, met al je verlangens, fantasieën en grootsheid. Het begint met de moed om je erotisch te onthullen aan een ander. We nemen schaamte als gids naar jouw onvervulde verlangens. In welk stadium je ook zit in je relatie, maar ook als die juist ontbreekt: seksualiteit is altijd een opstap naar jezelf meer laten zien en voller gaan leven, op elk terrein. Dat kan niemand anders voor je doen – je bent zelf verantwoordelijk voor jouw levenslust!

Lees meer over mijn visie op seks en Eros in mijn gratis e-book, ‘Vijf principes voor duurzame vervulling in je (liefdes)leven’. Download het HIER !

Voor meer informatie over mijn werk: www.reconnect-to-eros.com.